Verbod op wegwerpplastic: Regels en duurzame alternatieven
Het einde van gratis wegwerpbekers en plastic verpakkingen is in zicht. Vanaf 1 juli zijn nieuwe maatregelen van kracht om wegwerpplastic en zwerfafval tegen te gaan. We moeten ook wel, want in Nederland worden dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid. Daarom mag wegwerpplastic niet langer gratis worden meegegeven door ondernemers.
Voor ondernemers is dit hét moment om over te stappen op duurzame alternatieven. En die zijn er genoeg. Denk aan herbruikbare koffiebekers - uiteraard bedrukt met het logo van jouw betrokken bedrijf - en ijzersterke, glasheldere ‘hard cups’ voor evenementen. Grijp het plasticverbod aan en maak met milieuvriendelijke oplossingen werk van duurzamer ondernemen!
Dit zijn de maatregelen vanaf juli 2023
Het is na 1 juli 2023 niet meer toegestaan om klanten plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen mee te geven. Net als voor plastic tasjes al een aantal jaar geldt, moeten klanten door het verbod op wegwerpplastic betalen voor bijvoorbeeld een plastic beker. De nieuwe regels gelden voor afhaal-, bezorglocaties, supermarkten en openbare evenementen. Het gaat hier om bakjes, bekers en borden die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Zakjes, wikkels en voorverpakt eten en drinken vallen niet onder de nieuwe regels.
Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en wegwerpbakjes die plastic bevatten ook verboden voor consumptie op locatie, zoals kantoren, bedrijven, instellingen en sportclubs.
Wat betekent dit voor ondernemers?
Voor ondernemers is dit hét moment om over te stappen op duurzame alternatieven. ''Die zijn er namelijk voldoende. Denk aan het promoten en verkopen van herbruikbare koffiebekers - uiteraard bedrukt met het logo van jouw bedrijf - en duurzame 'plastic glazen' of zogenaamde ‘hard cups’ voor evenementen’’ zegt Rody, Product Manager bij Leoprinting. ''Zo voorkom je voor consumenten tegelijkertijd een toename van vaak toch al stevige prijzen''.
Ondernemers hebben vier opties:
- Overstappen op herbruikbare bekers en bakjes met borg of een ander retoursysteem, waarbij bekers, bakjes of borden teruggebracht kunnen worden.
- Vullen (en mogelijk verkopen) van eigen herbruikbare bekers of bakjes van klanten en hierbij het promoten van het ‘Bring your Own’ -principe.
- Mogelijk maken van herbruikbare alternatieven voor consumptie op locatie, zoals afwasbare kopjes, glazen, mokken, hard cups, borden en bakjes.
- Aanbieden van wegwerpbekers en wegwerpbakjes tegen betaling.
Extra kosten door verbod op wegwerpplastic
De extra kosten voor plastic wegwerpverpakkingen worden bepaald door de ondernemer of winkel zelf, maar de overheid adviseert om een bedrag tussen €0,05 en €0,25 extra te rekenen, afhankelijk van het product. Deze kosten worden apart vermeld op de kassabon, zodat consumenten direct kunnen zien hoeveel zij extra betalen voor wegwerpplastic - en dus hoeveel zij kunnen besparen - door te kiezen voor herbruikbare alternatieven. Ondernemers mogen het ontvangen bedrag zelf houden. De som die overblijft kan door ondernemers bijvoorbeeld worden ingezet voor de aanschaf van herbruikbare alternatieven of wasfaciliteiten.
Bied consumenten aantrekkelijke alternatieven
Als ondernemer wil je jouw klanten en gasten natuurlijk zo goed mogelijk bedienen. Zorg ervoor dat consumenten op de hoogte zijn van het verbod op wegwerpplastic, de veranderingen die dit met zich meebrengt en bied hen aantrekkelijke alternatieven aan. Product Manager Rody geeft tips:
Koffiebekers en thermosbekers
Als ondernemer kan je herbruikbare koffiebekers volledig personaliseren met jouw eigen logo, look and feel, om jouw merk blijvend te laten opvallen. De bekers kan je tegen een meerprijs verkopen of - ook als niet-horecabedrijf - weggeven als personeelsgeschenk, om medewerkers en relaties te belonen voor het ‘Bring your own’ concept. Deze kan je ook bedrukken met individuele namen, voor een extra persoonlijke touch.
Afbeelding: Duurzame, herbruikbare drinkbeker van Circular&Co.
Hard cups voor evenementen
Ook voor plastic wegwerpbekers op evenementen en in de horeca is een passend, duurzaam alternatief. Zoals de luxe ‘hard cups’ van het Nederlandse merk Happy Glass, die gemaakt zijn van co-polyester tritan: een sterk, veilig, duurzaam materiaal. Dit product is ideaal voor wanneer je op zoek bent naar herbruikbare ‘glazen’, die met borg of een ander retoursysteem hergebruikt kunnen worden tijdens festivals en evenementen.
Duurzame relatiegeschenken: ga voor groen
Zet samen met klanten, relaties en medewerkers de duurzame koers in. Ga naar Leoprinting.nl voor de mogelijkheden voor herbruikbare bekers. Vragen of advies nodig? Neem dan contact op.
Meer informatie over de regels voor wegwerpbekers- en verpakkingen is te vinden op de website van De Rijksoverheid.