Is de btw voor relatiegeschenken aftrekbaar?

07/ 08/2023 Dianne Leoprinting, Nieuws

Wil jij als bedrijf opvallen bij jouw relaties met relatiegeschenken? Of wil je jouw medewerkers eens goed in het zonnetje zetten? Als jij werk maakt van zakelijke promotie, dan is de kans groot dat je de btw van deze 'investering’ terug kunt vragen. Zijn relatiegeschenken aftrekbaar? En wanneer mag je een cadeautje een relatiegeschenk noemen? Dit zijn de btw-regels voor relatiegeschenken en personeelsgeschenken.

 

 

Wat zijn relatiegeschenken?

Als we het over relatiegeschenken hebben, dan weet je natuurlijk wel wat we bedoelen. Maar, voor de
volledigheid trappen we af met de beschrijving van relatiegeschenken die de Belastingdienst geeft. De
belastingregels stellen dat een relatiegeschenk een incidenteel geschenk is. Het mag niet om een structureel geschenk gaan. Geef je jouw relaties elke maand een stapel notitieboeken, bedrukte pennen of tassen met jouw bedrijfslogo cadeau? Helaas. Dan is de voorbelasting niet aftrekbaar.
 
Daarnaast spreken we van een relatiegeschenk als het een gift is. De ontvanger hoeft hier geen tegenprestatie voor te leveren. En ‘last but not least’: een relatiegeschenk is bedoeld voor bestaande
klanten. Geschenken die je uitdeelt om nieuwe klanten te werven, die vallen onder de gewone bedrijfskosten. Voldoet jouw gift aan alle fiscale regels? Goed nieuws: dan is de btw van jouw relatiegeschenken aftrekbaar.
 

Het drempelbedrag voor relatiegeschenken

Voor zakelijke cadeaus gelden in Nederland dus specifieke btw-regels. Hier zijn ook voorwaarden aan
verbonden, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Voordat we overgaan naar waar je recht op hebt, moeten we je nog op één spelregel wijzen: het drempelbedrag. Aan relatiegeschenken is een maximaal bedrag per ontvanger per boekjaar gekoppeld. In 2023 is dit bedrag € 227,- (exclusief btw).
 
Blijft het bedrag dat je jaarlijks uitgeeft onder het drempelbedrag? Dan is de volledige btw over de
relatiegeschenken aftrekbaar. Dit geldt voor zowel particuliere relaties als ontvangers die zelf ondernemer (of btw-plichtig) zijn. Belangrijk om te weten: geef je geschenken aan meerdere mensen binnen één bedrijf? Dan moet je de bedragen bij elkaar optellen.
 

Relatiegeschenken aftrekbaar boven drempelbedrag

Ben je een gulle zakelijke gever? Dan word je daar zelf ook voor ‘beloond’. Kom je boven het drempelbedrag uit? Dan is er een extra regel. Je mag dan namelijk de btw van de geschenken aftrekken, maar alleen als de ontvanger óók btw-plichtig is en zelf voor jouw geschenk ook btw mag aftrekken. Wel moet dit minder dan 30% btw zijn, maar als je de bestaande btw-tarieven checkt dan weet je dat dit over het algemeen geen probleem is. Wil je meer informatie over het drempelbedrag of controleren of jouw relatiegeschenken aftrekbaar zijn? Kijk dan voor de zekerheid ook even op de website van de Belastingdienst.
 

Hoeveel btw terugvragen bij relatiegeschenken

Het btw-bedrag dat je terug mag vragen, hangt af van het type relatiegeschenk dat je geeft. Voor een
inspirerend themaboek of een lekkere chocoladereep geldt een btw-tarief van 9%. Dit is dus ook het deel van het bedrag dat je terug mag vragen. Voor veel andere (non-food) producten geldt het algemene btw-tarief van 21%. Dit betekent dat je voor een duurzame waterfles, een hippe koptelefoon en handige agenda’s méér btw betaalt, maar dit bedrag ook voor deze relatiegeschenken aftrekbaar is.
 

Zijn personeelsgeschenken aftrekbaar?

Ja! Net als relatiegeschenken aftrekbaar zijn, is ook de btw van personeelsgeschenken aftrekbaar. Maar, net als bij giften aan relaties moet je als ondernemer aan voorwaarden voldoen, zodat geschenken aan personeel aftrekbaar zijn. Ook voor personeelsgeschenken geldt het drempelbedrag. De totale kosten van cadeaus, bedrijfsuitjes en bijvoorbeeld kerstpakketten moeten onder de € 227,- per boekjaar per persoon blijven. Wil je weten welke geschenken aan personeel aftrekbaar zijn of ben je benieuwd naar de btw-tarieven? De Belastingdienst helpt je hierbij.
 

Btw relatiegeschenken terugvragen? Zo doe je dat!

Okay, je weet nu precies hoe het aanschaffen van relatiegeschenken en personeelsgeschenken fiscaal in z’n werk gaat. Tijd om je op weg te helpen bij de btw van relatiegeschenken terugvragen. Geen zorgen, dat is een fluitje van een cent. Zijn jouw relatiegeschenken aftrekbaar, dan neem je de kosten die je gemaakt hebt gewoon mee in je btw-aangifte. Simpel toch?!
 

De werkkostenregeling (WKR) voor personeel

Naast personeelsgeschenken zijn er meer mogelijkheden om werknemers onbelaste vergoedingen te geven. Dit is mogelijk via de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling staat het jou als werkgever toe om zaken voor personeel te vergoeden, waar een werknemer ook privé voordeel van kan hebben. Het bedrag dat je hier als bedrijf aan uitgeeft moet wel onder de vrije ruimte blijven. De vrije ruimte is de loonsom van alle medewerkers samen. Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte binnen de WKR verruimd naar 1.92% (tot een loonsom van € 400.000) tegenover 1.7% in 2023. Reden genoeg dus om eens flink uit te pakken!
 
Ben je op zoek naar een origineel relatiegeschenk of het perfecte personeelsgeschenk? Nu je weet dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is kun je dit fiscale voordeel alvast in je zak steken.

 

 

 

 

 

 

 

ABONNEER OP DE LEOPRINTING BLOG

VOLG ONS