Tips over typografie

18/ 03/2016 Leoprinting Leoprinting

Wat is een font?

De Engelse term font is een lettertype, dat is in de typografie een stilistisch samenhangende set tekens die meestal letters, cijfers en leestekens uitbeelden.

Een lettertype is een verschijningsvorm van een letterfamilie (Engels: typeface). Het lettertype Times kan bijvoorbeeld voorkomen in verschillende fonts, zoals 10 punts italic, 7 punts vet, e.d. Het woord 'font' hangt samen met het Latijnse woord voor gieten, en verwijst naar de in lood en tin gegoten zetletters.

Waarom een font kiezen?

Met een font keuze creëer je een 'letterbeeld', een algehele sfeer van je grafisch ontwerp. Het maakt een groot verschil of je Times of Arial gebruikt (de 2 meest gebruikte fonts in de westerse wereld). Laat staan een Comic sans...

Deze sfeer straalt af van o.a. krantenpagina's. Als je een conservatieve uitstraling wilt hebben gebruik je zakelijke letter zoals een Times. Wil je een wat modernere uitstraling dan liever een letter zoals de Arial. Ik heb eens gegoocheld uit hoeveel fonts je zou kunnen kiezen: er zijn 32.000 font families daarvan  zijn 24,000 font families verkrijgbaar als webfont. Keus genoeg dus!

We kunnen letters indelen in minimaal 6 classificaties zie de afbeelding hieronder:

05

 De Nederlandse vertaling voor deze Engelse benamingen is:

 • Schreefletters (serif)
  • Renaissanceletters
  • Overgangletters
  • Monnikentypes
  • Classicistische letters
  • Egyptiennes
 • Schreefloze letters (sans serif)
 • Fantasieletters

Verder heeft elke letter verschillende diktes: van ultra dun tot vet. Daarnaast kan een letter onder verschillende hoek geschreven staan: recht of cursief.

De meest gehate letter

Je kan het misschien bijna niet geloven, een letter kan worden gehaat! De meest gehate letter is Comic Sans. Er is zelfs een speciale Comic Sans dag:  3 juli 2016, op die dag mag je al je creativiteit losgooien op deze letter!

comic-sans-1

Wat maakt het verschil?

Een grafisch ontwerper heeft gevoel ontwikkeld om op een verantwoorde manier om te gaan met letters en beeld. Zoals een bloemist dat heeft ontwikkeld met bloemschikken. Ieder zijn vak! Leoprinting heeft een studio om je hiermee van dienst te zijn en je te adviseren naar een mooi uitgebalanceerd grafisch ontwerp. Mocht je interesse hebben in onze producten dan staat onze studio voor je paraat!