Inspiratie van Keith Haring

Op zoek naar een huisstijl raad ik je aan inspiratie op doen bij de Kunst. Hierom in mijn blog ook regelmatig aandacht aan een kunstenaar of een kunststijl. Deze blog gaat over Keith Haring een graffiti spuiter uit New York die over de hele wereld beroemd werd!

Keith Haring werd geboren op 4 mei in 1958 en groeide op in Kutztown, een klein dorpje in Pennsylvania. Het tekenen zat er al jong in, zijn vader was striptekenaar dus het zat in zijn genen om ook kunstenaar te worden. Ook Keith wilde in eerste instantie strips tekenen en verhalen tot leven brengen. Hij zag voor het eerst moderne kunst toen hij het ‘Modern Museum of art’ bezocht in Washington DC. Nadat Keith de high school had afgemaakt, ging hij naar een kunstschool in Pittsburgh, Pennsylvania.

Graffitispuiter in NY

Hij ging vaker grotere tekeningen maken. In 1978 verhuisde Keith naar New York City. Hij vond het prachtig om in de grote stad te wonen en kon er zijn inspiratie vandaan halen. Er waren daar grote musea en in zijn buurt waren veel kunstenaars aan het werk. Alleen al wanneer je over straat liep voelde je de energie. Het was dan ook in New York waar Keith Haring zijn eigen, unieke stijl vond. Zo verhaalde hij zijn stijl: ‘'Ik kocht een rol papier, knipte er gaten in en legde het over de vloer. Daarna begon ik met schilderen. De eerste stukken waren abstract maar vervolgens ontstonden er andere beelden, het waren mensen en beesten en ook vliegende schotels die de mensen aan het weg- zappen waren, Keith had zelf geen idee waar deze figuren vandaan kwamen. Zijn stijl was geboren!

Keith Haring Keith Haring aan het werk in een metrostation in NY

In New York, viel het hem op dat er nog veel onbespoten zwarte vlakken in de metro stations waren. Hij begreep dat dit voor hem de ideale plaats voor zou zijn om zijn ideeën tot uiting te brengen. Het bespuiten van de metro stations werd zijn dagelijkse bezigheid. Na een tijdje kende iedereen het werk van Keith Haring. Uiteindelijk begon hij in kunstgalerijen zijn werk aan te bieden.

In zijn eerste expositie in New York schilderde hij eerst alle muren vol met zijn kunst, toen hing hij zijn schilderijen daar op. Door alle publiciteit van zijn werk in de metro, had hij al grote naamsbekendheid gekregen. Er kwamen daarom ook honderden mensen op zijn expositie af.

Keith Haring is wereldberoemd

Uiteindelijk had Haring exposities in Europa, Japan, en in de Verenigde Staten. Hij schilderde ook een zijkant van een kerk in Italië. Als gevolg van deze naamsbekendheid steeg de prijs van zijn werken torenhoog. Omdat hij wilde dat niet alleen rijken van zijn kunst konden genieten, opende hij een nieuwe winkel: 'The Pop shop' genaamd. In deze winkel waren posters, T-shirts, buttons en speldjes te koop met zijn kunst erop.

Keith Haring Fragment muurschildering kerk van San Antonio te Pisa (Keith Haring 1989)

In 1988 kreeg Keith Haring de ziekte Aids. Ondanks deze ziekte ging hij toch door met zijn werk. Hij maakte posters over zijn ziekte en doneerde geld aan artsen die op zoek waren naar een medicijn.

Na zijn dood in 1990 leeft Keith in zijn werk voort. Meer afbeeldingen en inspiratie op Pinterest.

=haring%7Ctyped"> Keith Haring op Pinterest