Het bijzondere verhaal achter een Iers bier

Achter bedrijven welke de eeuwen hebben doorstaan, zit meestal een mooi verhaal. Zo ook bij de bekende brouwerij van bier in Ierland: Guinness.

Arthur Guinness werd op 28 september 1725 geboren, als familielid van brouwers op een landgoed van de protestantse kerk van Ierland. Zijn vader brouwde het bier voor arbeiders op het landgoed en onderwees Arthur het ambacht van het brouwen.

Erfenis

Naarmate de tijd verstreek, werd de jonge Arthur een zeer goede vriend van Price de aartsbisschop van de kerk en toen deze in 1752 stierf, liet Price 100 pond over aan 'zijn dienaar' Arthur en zijn vader. In die tijd was 100 pond een grote som geld, het equivalent van vier jaar loon. Met deze erfenis ontstond het verhaal van de Guinness brouwerij.

Arthur Guinness Arthur Guinness

Guinness investeerde het geld in een eigen brouwerij en slaagde zo erin om zijn vaardigheden te perfectioneren. Een paar jaar later lukte het hem om een ​​kleine brouwerij te huren in Leixlip, een stad in het noordoosten van Kildare, Ierland. De zaken gingen goed voor Arthur en toen hij 34 jaar oud was verhuisde hij van Leixlip naar Dublin, de hoofdstad van Ierland, om daar nog een brouwerij te openen en zo zijn bedrijf uit te breiden. Hij vond in Dublin een vervallen brouwerij,de St. James's Gate Brewery.

In die tijd waren whisky en gin de alcoholische dranken welke het gemakkelijkst verkrijgbaar waren in Ierland, maar Arthur Guinness was een visionair en brouwde een bier dat relatief nieuw was in Ierland wat onder andere geroosterd gerst bevatte, waardoor het bier een karakteristiek donkere kleur kreeg.

Arthur Guinness was van mening dat alcoholische drank, vooral gin, de lagere klassen in Ierland verwoestte en vond dat iedereen toegang zou moeten hebben tot een kwalitatief hoogwaardig kwaliteitsbier en zo ook een gezondere vorm van alcohol. Daarom brouwde hij zijn legendarische Guinness Stout.

Guinness tekent een huurcontract voor 9000 jaar

De eigenaar van St. James's Gate Brewery vroeg 100 pond als aanbetaling en 45 pond huur per maand. Op 31 december 1759 slaagde Arthur er in om de eigenaar zo ver te krijgen een huurovereenkomst voor maximaal 9.000 jaar te tekenen... Onder deze voorwaarden wordt Guinness bier nog steeds gebrouwen in St. James Gate en het bedrijf betaalt trouw elke maand 45 pond aan huur!

Guinness lease for 9.000 year De door Guinness getekende huurovereenkomst voor 9.000 jaar

Al snel was het bier van Arthur Guinness een revolutie in de brouwerijsector en verdreef het de invoer van ander bier op de Ierse markt. Het bier van Guinness werd daarna niet alleen in Dublin maar ook in toenemende mate in Engeland in trek.
In 1761 trouwde Arthur Guinness met Olivia Whitmore in de St. Mary's Church in Dublin. Het echtpaar kreeg 21 kinderen. Tien van de kinderen werden volwassen.

Arthur Guinness gaf uiteindelijk de leiding van zijn brouwerij over aan zijn drie zonen en bracht zijn laatste jaren door in Beaumont, hij stierf op 23 januari 1803 op 78-jarige leeftijd.
Naarmate de jaren verstreken, groeide Guinness uit tot een van de grootste en meest gerespecteerde brouwerijen ter wereld. In 1838 was Guinness St. James's Gate Brewery de grootste in Ierland en in 1914  de grootste brouwerij ter wereld.