Drukwerk kleursystemen

Als Studio Manager heb ik de hele dag te maken met kleur. Ik krijg hierover van klanten regelmatig vragen, terwijl de basiskennis van drukwerk kleursystemen zeer belangrijk is. Vandaar deze korte uitleg over een aantal kleursystemen.

CYMK

De letters cymk staan voor cyaan, yellow, magenta en key. In gewoon iStock_000015762923XSmallNederlands: blauw, geel, rood en zwart. Met deze 3 kleuren en zwart wordt full-colour drukwerk gedrukt. Een mooi systeem, maar met beperkingen:

  • De kleuren zijn niet allemaal even briljant
  • De kleuren zijn niet altijd constant
  • Volvlakken worden gerasterd
  • Altijd 4 kleuren drukken

Pantone of PMS

Pantone of Pantone Matching System is bij drukkers in de Benelux het meest gebruikt. Pantone PMS WaaierDe kleuren worden door middel van vaste recepten uit pigmenten gemengd. Vergelijkbaar met een verf meng machine in een bouw supermarkt. De voordelen t.o.v. full-colour zijn:

  • Briljante kleuren
  • Constante kwaliteit en reproductie
  • Volvlakken worden niet gerasterd bij 100% van de kleur
  • Kosten besparend bij minder dan 4 kleuren drukken

HKS

Het HKS systeem is vergelijkbaar met Pantone / PMS alleen zijn er minder HKS colour chartkleuren beschreven. HKS wordt veel in Duitsland gebruikt.

RGB

RGB is een kleursysteem d.m.v. (gekleurd) licht. Computermonitoren, televisies en camera’s maken hier gebruik van. Omdat dit systeem met licht werkt (additief) is het briljant wat betreft kwaliteit niet te vergelijken met drukwerk.

Kleur vergelijken

Omdat een computer monitor (RGB) een veel CMYK vs RGBgroter kleurbereik kan weergeven t.o.v. drukwerk, kan u een digitale proef alleen op lay-out beoordelen, maar niet op kleur. Gaat u het document afdrukken op een printer dan kan u ook niet verwachten dat het eindresultaat van de drukker naderhand wat betreft kleur exact het zelfde is. Het zijn namelijk twee verschillende uitvoer apparaten.

Ons advies

Wilt u de mooiste kwaliteit drukwerk voor uw logo en huisstijl, zoals schrijfblokken en zelfklevende memoblokken. Kies dan voor PMS kleuren. Het drukwerk wordt dan het scherpst omdat het niet gerasterd wordt zoals bij CYMK. Soms is het kostenbesparend. Wilt u foto’s en dergelijke te laten drukken dan moeten deze wel in CYMK worden gedrukt en wordt uw logo ook in CYMK gedrukt.