Pinterest, Pop Art en Andy Warhol

Pinterest "De ideeëncatalogus voor iedereen" is onder de reclame-vormgevers misschien nogal ondergewaardeerd. Op zoek naar inspiratie kan je daar interessante prikborden tegenkomen. Hier een voorbeeld: Ik zocht eens op Andy Warhol en ontdekte zo een prachtige overzichtelijke presentatie van zijn werk ter inspiratie. Wie was Andy Warhol eigenlijk...

 

Andy Warhol

Geboren in Pittsburgh USA op 6 augustus 1928 - New York, overleden 22 februari 1987. Warhol was kunstenaar, filmregisseur en auteur en werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de hoofdrolspelers van de popart in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd.

Warhol is vooral beroemd om zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten. Bijvoorbeeld Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967). Zeer bekend zijn de gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones. Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

Fabrikant van Pop Art

Juist vanwege deze afbeeldingen is Andy Warhol voor reclame vormgevers interessant. Vooral het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell's-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Warhol ging de zeefdruktechniek gebruiken, om niet louter kunst te maken met alledaagse commerciële massaproducten als motief, maar om ook zijn eigen kunst als massaproduct te vervaardigen. Dit is het typische kenmerk van Pop Art. Warhol wilde een soort van "kunstfabrikant" worden. Hij werd een soort van manager van een team kunstarbeiders gespecialiseerd in het maken van zeefdrukken, films, boeken en tijdschriften. Het team was actief in een studio dicht bij Union Square in New York: bekend geraakt onder de naam "The Factory" Er was daar een productielijn van schilderijen en andere kunstobjecten. Deze studio groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor artiesten, van diverse pluimage. Iedereen met enige artistieke pretentie was er welkom.

Typisch Amerikaans

De oorspronkelijke Factory was gevestigd in een oude pettenfabriek op 231 East 47th street (vierde verdieping). Na een aantal jaren werd deze verplaatst naar een kantoorpand aan de overkant van de straat; 33 Union street West (zesde verdieping). Deze tweede Factory werd door Warhol "the Office" genoemd want er was ook de redactie van het door Warhol opgerichte blad Interview gevestigd. Warhol werd wereldwijd bekend met zijn zeefdrukken. Hij maakte zeefdrukken van elk denkbaar onderwerp wat er maar geschikt voor was.

Warhols oeuvre is zeer herkenbaar als een uiting van de Amerikaanse cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten.

Andy Warhol Pinterest


Hier kan je op Pinterest kijken naar afbeeldingen van Andy Warhol