Blog | Leoprinting

Welkomstpakketten voor nieuwe medewerkers: Inspiratie van topbedrijven

Geschreven door Dianne | Oct 2, 2024 7:23:22 AM

Een eerste indruk is cruciaal, vooral wanneer je een nieuwe medewerker verwelkomt in een organisatie. Onboarding is niet alleen een introductie, het is een kans om nieuwe teamleden onder te dompelen in de bedrijfscultuur en ze zich direct welkom te laten voelen. Een goed samengesteld welkomstpakket kan hierbij een belangrijke rol spelen.

 

Waarom een welkomstpakket voor nieuwe medewerkers?

Een welkomstpakket voor nieuwe medewerkers is een zorgvuldig samengesteld cadeau dat aan nieuwe werknemers wordt gegeven op hun eerste dag of tijdens hun oriëntatiefase. Het doel is om een nieuwe medewerker kennis te laten maken met de bedrijfscultuur en hen vanaf het eerste moment te laten voelen dat ze gewaardeerd worden. Het creëren van een welkomstpakket is een essentieel onderdeel van het onboardingproces. Hier zijn enkele redenen waarom:

 

  • Een welkomstpakket geeft nieuwe medewerkers een warm welkom en laten hen direct voelen dat zij onderdeel zijn van het team.
  • Het onboardingpakket is een gebaar van inzet en ondersteuning vanuit het bedrijf, wat de intrinsieke motivatie van nieuwe medewerkers verhoogt.
  • Met leuke items die de bedrijfscultuur weerspiegelen, helpt het welkomstpakket bij een soepele integratie, ook voor medewerkers die op afstand werken.

6 must-have items in een welkomstpakket

Als wij klanten adviseren over het samenstellen van welkomstpakketten, komen deze zes items vrijwel altijd aan bod:

 

  1. Notitieboek en pen: Een notitieboek en pen met het bedrijfslogo zijn praktisch en stijlvol, ideaal voor vergaderingen of het opschrijven van (creatieve) ideeën. Een notitieboek en pen zijn bruikbare en mooie items die niet mogen ontbreken in een onboardingpakket. Tenzij je als bedrijf papierloos werkt natuurlijk.
  2. Welkomstkaart: Een gepersonaliseerde welkomstkaart met een mooie opdruk, het bedrijfslogo en motiverende boodschap geeft de nieuwe medewerker een persoonlijk, warm welkom. Kies voor een kaart van groeipapier voor een duurzame en originele touch. Ontvangers kunnen de kaart zaaien, waarna deze uitgroeit tot bloemen of kruiden.
  3. Waterfles of koffiebeker: Een herbruikbare waterfles of koffiebeker wordt zowel op kantoor, thuis als onderweg gebruikt. Niet alleen praktisch voor de ontvanger, het maakt jouw bedrijfslogo ook overal zichtbaar. Daarbij is het positief om medewerkers te stimuleren meer water te drinken, vooral uit een duurzame, herbruikbare waterfles.
  4. Bedrijfskleding, sokken, petten, mutsen en tassen: Een t-shirt, sweater, pet, muts, sokken of tas met het bedrijfslogo vergroten de zichtbaarheid van jouw merk buiten kantoor. Kies voor duurzame materialen om te laten zien dat jouw bedrijf zowel om de medewerkers als om het milieu geeft. Een canvas tas kan ook fungeren als bruikbare verpakking van het onboardingpakket.
  5. Snacks: Een kleine traktatie zoals een gepersonaliseerde chocoladereep van Tony's Chocolonely wordt altijd gewaardeerd.
  6. Een 'fun' item: Voeg een 'fun' item toe om het onboardingpakket een speelse twist te geven. Denk aan speelkaarten, confetti, springtouw, stressbal, zweetbandje, gadget of een zelfbedacht spel. Dit laat zien dat je ontspanning en teambuilding bevordert. Door deze items te voorzien van jouw logo, creëer je een positieve herinnering aan jouw merk. 

 

Voorbeelden van welkomstpakketten

Laat je inspireren en zie hoe onderstaande topbedrijven hun nieuwe medewerkers verwelkomen. 

 

Google

Google verwelkomt zijn nieuwe medewerkers op innovatieve, creatieve wijze, die de bedrijfscultuur weerspiegelen. Dit doet Google met de speelse 'Noogler Welcome Kit'. Dit pakket bevat een notitieboek, waterfles, unieke pet, canvas tas en welkomstkaart. Met het onboarding programma en -pakket wil Google de samenwerking tussen nieuwe medewerkers stimuleren.

 

Foto door: Ian Ward

 

Deel

Het onboardingpakket van HR-techbedrijf Deel bevat een duurzame, herbruikbare waterfles, notitieboek, pen, t-shirt én een bingokaart. Op de bingokaart staan grappige situaties beschreven die kunnen worden afgestreept wanneer ze zich tijdens het werk voordoen. Dit is een originele manier om verbinding te maken met medewerkers die overal ter wereld werken.

 

Foto door: Max Ek

 

Personio

Personio heeft een welkomstpakket samengesteld op basis van de bedrijfscultuur, waarbij het actie onderneemt om een positieve invloed te hebben op het milieu en de samenleving. Maatschappelijke verantwoordelijkheid betekent voor het bedrijf zorgen voor elkaar en voor de planeet. Het onboardingpakket bevat dan ook een mix van duurzame, ecologische en praktische items, zoals een zaadbommetje, groeipapier confetti, kruiden een trui en notitieboek gemaakt van duurzaam materiaal en een persoonlijke kaart.

 

Foto door: Mohamed Awan

 

Meta

Meta's welkomstpakket bevat items zoals een comfortabele sweater, muts, notitieboekje, een koffiemok en persoonlijke kaart. Dit helpt ook nieuwe teamleden die thuiswerken om zich meteen onderdeel van het team te voelen.

 

Foto door: Haneen AbuFarha

 

Miele

Zoals je bij een merk als Miele verwacht, kiest Miele voor hoogwaardige en praktische benodigdheden die zowel op kantoor, thuis als buitenshuis van pas komen. Zoals een paraplu, canvas tas, Moleskine notitieboek, luxe pen, thermosfles en canvas tas.

 

Afbeelding door: Leoprinting

 

Pertemps

Pertemps, de grootste recruitment organisatie van Engeland, pakt flink uit met het onboardingpakket voor nieuwe medewerkers. In het pakket vind je een speaker en powerbank van bamboe, een herbruikbare waterfles, koffiebeker, luxe notitieboek, post-its, stressbal en een persoonlijke welkomstkaart.

 

Foto door: Olivia Benson

 

Mercedes-Benz

Het welkomstpakket van Mercedes-Benz straalt luxe uit met praktische items zoals een stijlvolle waterfles tas, keycord, mok en pen. 

 

Foto door: Khushi Jain

 

Nike

Nike heeft verschillende welkomstpakketten voor medewerkers in verschillende landen en afdelingen. Dit welkomstpakket bevat een notitieboek, pennen, persoonlijke kaart, speld en snacks. Nike heeft ook welkomstpakketten met items zoals een zweetband, die de dynamische en sportieve cultuur van Nike weerspiegelen.

 

Foto door: Neha Chitnis

 

Prenatal

Het welkomstpakket van Prenatal is gericht op de kernwaarden van het bedrijf, met een combinatie van praktische, duurzame en dynamische, speelse items. Het pakket bevat naast een waterfles, notitieboek, pen en luxe canvas tas ook een springtouw, kaartspel en Tony's Chocolonely chocoladereep. Het zaadbommetje staat voor duurzaamheid en groei.

 

Foto door: Leoprinting

 

Snowflake

Snowflake's welkomstpakket bevat praktische en stijlvolle items zoals een luxe herbruikbare koffiebeker, koffiemok, notitieboek, pen, laptopsticker en een handgeschreven kaart. Er is veel aandacht besteed aan de branding van het pakket, dat perfect past bij de huisstijl van het bedrijf.

 

Foto door: Tyler White

 

BairesDev

Ook softwarebedrijf BairesDev verwelkomt nieuwe medewerkers met verschillende onboardingpakketten, afgestemd op diverse landen en afdelingen. Elk pakket is gepersonaliseerd met unieke branding, gebaseerd op de slogan "We are The Ones." De tekst op de welkomstkaart motiveert nieuwe medewerkers direct en beschrijft daarnaast de missie van het bedrijf. Nieuwe medewerkers worden gestimuleerd om hun eerste werkdag op social media te delen. Verder bevat het pakket een thermosfles, notitieboek, sokken en koffiemok. 

 

Foto door: Lucas Putini

 

Hallmark

Hallmark heeft een welkomstpakket samengesteld dat de warme en persoonlijke benadering van het merk weerspiegelt. Dit pakket bevat een thermosfles, notitieboek, keycord en onboardinggids. Daarnaast bevat het pakket kaarten met informatie over het merkhuis: hierin vind je de essentie van Hallmark als merk, inclusief hun overtuigingen, maatschappelijke relevantie, de belofte waarmee zij het verschil maken, en de merkwaarden. Het onboardingpakket is ook geschikt om als brievenbuspakket naar thuiswerkers te versturen.

 

Foto door: Yasin Mukan

 

Connection

Connection’s welkomstpakket benadrukt teamspirit met een luxe thermosbeker, notitieboek, pen, canvas tas en laptopsticker.

 

Foto door: Bradlee Jaye

 

Conclusie

Een welkomstpakket is meer dan alleen een verzameling items; het is een krachtig middel om nieuwe medewerkers te laten zien dat ze welkom zijn en dat hun komst gewaardeerd wordt.

 

Met behulp van deze voorbeelden en de vooraf samengestelde pakketten op onze website kun je aan de slag om jouw eigen welkomstpakket samen te stellen, waarbij je de bedrijfscultuur en kernwaarden van jouw bedrijf benadrukt. Hoe zou je jouw eigen welkomstpakket vormgeven? 

 

Wij kunnen welkomstpakketten samenstellen in iedere gewenste vorm en vrijwel ieder budget. Neem contact op voor de mogelijkheden, we helpen graag!