Veel mensen gebruiken een agenda, to do-lijstjes en notitieblokken om het werk geordend te houden, maar als ze dan wat terug moeten zoeken blijkt het toch niet zo overzichtelijk te zijn als gedacht. Ook ik was iemand die veel verschillende aantekeningen en to do-lijstjes maakte in meerdere notitieboeken en losse papiertjes. Ik had ondertussen geen overzicht meer met wat waarin stond. Tijd voor iets nieuws: een bullet journal beginnen.
Wat is een Bullet Journal?
Een bullet journal is notitieboek met ‘bullets’ of wel puntjes op de pagina’s. Deze bullets geven je de vrijheid om de inhoud volledig naar eigen wens in te delen door de bullets met elkaar te verbinden, dit kan per pagina weer anders zijn. Zo teken je bijvoorbeeld je eigen agenda indeling die voor jou werkt, notitiepagina’s met doodles of creëer ruimtes voor illustraties. De opties zijn oneindig. De bullet journal methode is er om structuur aan te brengen in jouw dagelijks leven ontwikkeld door ontwerper Ryder Carroll. Bullet journaling gaat over jouw dromen en inzichten omzetten in acties. Het gaat over het combineren van de ‘wat’ met de ‘waarom’.
In deze video legt uitvinder Ryder Carroll uit wat de 'Bullet Journal' methode inhoudt.
Voor wie?
Bullet Journals worden veel gebruikt door ontwerpers, kunstenaars, ondernemers, docenten, reizigers en iedereen die een positieve wending aan hun leven willen geven. Bullet Journaling is dé manier om bewuster met je tijd om te gaan en je leven op jouw manier vorm te geven.
Wanneer je voor het eerst start, kan het nogal overweldigend zijn met alle mogelijkheden. Alles kan en er is zo veel, zeker als je googled naar ideeën voor bullet journaling. Het is logisch dat je dan denkt: “Pff waar moet ik beginnen”. Dit had ik ook in het begin, ik wilde eigenlijk alle designs die ik kon vinden namaken terwijl ze eigenlijk niet bij mij passen. Houdt het in het begin vooral simpel en eenvoudig. Je hoeft niet meteen allemaal lijstjes aan te houden en designs die je tegen bent gekomen na te maken om een mooie en goede journal bij te houden. Concentreer je eerst op de belangrijke punten voor jou: zoals een week en maandplanning tot je in de routine komt en het steeds makkelijker gaat. Onthoud dat het doel is om van organisatie en plannen iets leuks te maken en niet perfectionisme.
Ontwikkel je eigen ritme en gewoontes
Je herkent het vast wel, heel enthousiast beginnen maar na verloop van tijd merk je dat je er steeds minder tijd aan gaat spenderen. Dit kan ook zomaar gebeuren met bullet journaling, gezien het toch wat tijd van ons vraagt. Dat is best jammer want je probeert structuur te krijgen met bullet journaling. Houdt daarom ook structuur in het gebruiken van de bullet journal en maak het gebruik systematisch. Probeer een vaste tijd aan te houden waarop je dagelijks even je journal bijhoudt. Dit kan s’ochtends zijn bij het ontbijt, of s’ avonds net voor het slapen gaan waarbij je alvast vooruit kijkt op de nieuwe dag. Als je een gewoonte creëert ontwikkel je een ritme en zal het gaan werken.
Doelen bereiken, creativiteit en mindfulness
Een voorbeeld van een functionele Bullet Journal is die van Hieroglyphs. Deze planner is speciaal gemaakt voor bullet journaling inclusief leuke extra’s. Door de handige informatie pagina’s aan de voorkant van het boek met onder andere: een uitleg over de methode, de inhoud van mindful plannen, pagina’s over hedendaagse symbolen die je kan gebruiken, tips voor habit trackers en een wereldkaart voor bij te houden waar je al bent geweest in de wereld (vooral leuk als je de journal ook gebruikt als reisdagboek) ben je helemaal klaar om te starten.
De index pagina’s zijn de inhoudsopgave van jouw bullet journal. Hier schrijf je op wat er allemaal in de bullet journal staat en op welke pagina dit terug te vinden is, door de 3 leeslintjes kan je belangrijke pagina’s nog sneller terug vinden. In de future log na de index pagina’s schrijf je alle maanden van het jaar op met belangrijke data, zo krijg je een goed overzicht van het aankomende jaar en wanneer de belangrijke dagen zijn. Hierbij kan je denken aan feestdagen of verjaardagen maar ook belangrijke projecten voor je werk. Ook zijn er pagina’s die uitleggen hoe je met symbolen belangrijke taken kan aangeven en afstrepen die je hebt gedaan, maar ook hoe je die kunt doorschuiven naar een volgende dag of maand. Daarna zijn er 188 lege pagina’s met alleen maar subtiele lichtgrijze punten om te vullen naar jouw wensen.
Een bullet journal hoeft niet alleen zakelijk te zijn. Je kan hem ook prima gebruiken als dagboek, reisdagboek, als mindful planning of om in te schetsen. Mijn bureau ziet er nu weer een stuk overzichtelijker uit en al mijn belangrijke notities, to do-lijstjes en agendapunten staat in één journal bij elkaar. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik ook nog maar net begonnen ben, maar ik voel mij nu al meer georganiseerd en ga zeker meer proberen in mijn journal dan alleen de basics!
Wil jij jezelf of collega’s ook rust bieden door georganiseerd en overzichtelijk te werken of plannen? Bekijk dan nu alle typen Bullet Journals op onze website!