De beste druktechnieken voor jouw relatiegeschenk

Als je investeert in een relatiegeschenk of promotioneel product is het belangrijk om na te denken over de juiste druktechniek om jouw logo of boodschap zo goed mogelijk te communiceren. Bij Leoprinting bieden we talloze mogelijkheden in bedrukkingen. We zetten hieronder de voor- en nadelen van de verschillende druktechnieken op een rij, zodat jouw logo of reclameboodschap opvalt. Deze druktechnieken passen het beste bij jouw relatiegeschenk!

 

 

Offsetdruk

Offsetdruk is de meest gebruikte druktechniek om papieren relatiegeschenken in zeer grote oplagen te bedrukken, vanwege de hoge mate van nauwkeurigheid en kwaliteit. Ook is offsetdruk kosteneffectief voor het drukken van hoge aantallen. Bij deze drukmethode wordt het ontwerp van een plaat op een rubberdoek en vervolgens op het drukoppervlak aangebracht. De methode wordt veel gebruikt voor het bedrukken van grote oplagen papier, zoals memoblokken, visitekaartjes, flyers, kalenders, de inhoud van (notitie)boeken, tijdschriften, maar ook muismatten. Vanwege de hoge instelkosten is deze druktechniek voor relatiegeschenken minder geschikt voor kleine hoeveelheden drukwerk. 

Digitaaldruk

Afbeelding: offsetdruk

 

Digitaal printen / digitaal drukken

Digitaal printen of drukken is vergelijkbaar met printen met een kantoorprinter, maar dan op grote schaal. Hierbij wordt rechtstreeks vanuit een digitaal bestand, zoals een PDF, gedrukt zonder dat er een fysieke drukplaat nodig is. Dit maakt deze druktechniek een snellere en meer flexibele drukoptie dan bijvoorbeeld offsetdruk. Zo is er de mogelijkheid om snel wijzigingen in het drukwerk aan te brengen, zonder extra kosten. Bovendien kan digitaal drukken hoogwaardige afdrukken produceren met heldere, levendige kleuren en fijne details. Het is ook een milieuvriendelijke optie, doordat bij deze druktechniek voor relatiegeschenken minder gebruik wordt gemaakt van inkt en energie dan bij traditionele drukmethoden. Digitaal printen wordt veel gebruikt voor lagere oplages, denk hierbij aan producten als speakers, gadgets, speelkaarten en waterflessen.

Digitaalprint

Afbeelding: digitaalprint

 

Blindpreeg of blinddruk

Blindpreeg of blinddruk betekent diepdruk en wordt ook wel reliëf genoemd. Hierbij wordt een warmtestempel in papier, karton of kunstleder gedrukt, waardoor er een verhoogd of juist verlaagd 3D-effect ontstaat. Deze druktechniek wordt 'blinddruk' genoemd, omdat er geen inkt of folie aan te pas komt en het ontwerp dezelfde kleur houdt als het materiaal waarop het gedrukt is. Een van de belangrijkste voordelen van blinddruk is dat het een uniek en tastbaar element toevoegt aan het drukwerk. Relatiegeschenken krijgen zo een luxe uitstraling en de bedrukking valt op een subtiele manier op. Blinddruk kan echter duurder zijn dan andere druktechnieken, omdat er een aparte preeg (stempel) voor nodig is. Bovendien is blindpreeg niet geschikt voor het drukken van grote oppervlakken of juist zeer gedetailleerde ontwerpen, omdat het verhoogde of verlaagde effect deze elementen moeilijk zichtbaar kan maken. Blinddruk kan worden gecombineerd met andere druktechnieken voor relatiegeschenken, zoals foliedruk.

Blindpreeg

Afbeelding: blindpreeg

 

Foliedruk

Foliedruk is een druktechniek voor relatiegeschenken waarbij folie, zoals metallic, met hitte en druk op materiaal wordt aangebracht. Het is een populaire keuze om drukwerk een luxe, glanzende uitstraling te geven. Foliedruk is ook een duurzame drukmethode, omdat de folie met hitte en druk wordt aangebracht waardoor deze minder vatbaar is voor krassen of vlekken. Foliedruk kan in één kleur naar keuze worden aangebracht, maar is niet geschikt voor het bedrukken van gedetailleerde of zeer kleine ontwerpen. Foliedruk kan ook worden toegepast in combinatie met bijvoorbeeld blindpreeg. 

Foliedruk

Afbeelding: foliedruk


Blindpreeg met transparante folielaag

Naast een blindpreeg wordt bij deze druktechniek een transparante folielaag van bijvoorbeeld PET of PVC aangebracht voor een extra luxe uitstraling. De film wordt aangebracht over het gepreegde ontwerp, waardoor er een verhoogd of verlaagd 3D-effect ontstaat met een glanzende of matte afwerking. Bij Leoprinting gebruiken we deze druktechniek met name voor luxe verpakkingen. Niet alleen voegt deze druktechniek voor relatiegeschenken een uniek, tastbaar element toe aan het ontwerp, de folie werkt ook beschermend. 

Blindpreeg met transparante folielaag

Afbeelding: blindpreeg met transparante folielaag

 

Zeefdruk

Zeefdruk is een druktechniek waarbij PMS-kleuren in inkt door een zeef op een drukoppervlak wordt gedrukt. Het is een populaire keuze voor het drukken van reeds geproduceerde relatiegeschenken, zoals notitieboeken, tassen, paraplu's en t-shirts. Zeefdruk is een kosteneffectieve en duurzame druktechniek voor relatiegeschenken, omdat de inkt rechtstreeks op het drukoppervlak wordt aangebracht en hierdoor minder vatbaar is voor vervagen of krassen. Het is met zeefdrukken echter niet mogelijk om zeer fijne details of vloeiende kleurovergangen te drukken. 

Zeefdruk

Afbeelding: zeefdruk

 

Transferdruk

Een druktechniek om textiel en kleding te bedrukken. Transferdruk is een drukmethode waarbij een ontwerp op een transferpapier of -folie wordt gedrukt, die vervolgens op materiaal zoals textiel wordt aangebracht. Het voordeel van transferdruk is dat de kleurstof bij dit proces diep in de vezel doordringt, waardoor levendige kleuren, fijne details en kleurovergangen op onregelmatige oppervlakken gedrukt kunnen worden. Transferdruk is een arbeidsintensiever proces dan bijvoorbeeld zeefdruk, wat direct op het oppervlak wordt gedrukt. Deze druktechniek voor relatiegeschenken en zakelijke promotie is weliswaar duurder dan zeefdruk, maar biedt meer mogelijkheden met het oog op onder meer kleurgebruik.

transferdruk

Afbeelding: transferdruk

 

Borduren

Borduren is een klassieke techniek waarbij een ontwerp of patroon met garen op een stof wordt gestikt. Het is een populaire keuze om bedrijfskleding, tassen, handdoeken en zelfs notitieboeken te borduren. Het grootste voordeel van borduren is dat het een professionele, hoogwaardige en blijvende uitstraling geeft aan textielproducten. Het ontwerp zal niet vervagen of wegwassen. Borduren kan echter een tijdrovend en arbeidsintensief proces zijn.

Borduren

 

Tampondruk

Tampondruk kan een 2D-afbeelding met behulp van een flexibele drukplaat en inkt overbrengen op een 3D object en is daarom vooral geschikt voor ronde oppervlakken, zoals pennen. Tampondrukken is het meest te vergelijken met een stempel. Het wordt tampondruk genoemd, omdat er een siliconen tampon wordt gebruikt om het ontwerp op het voorwerp over te brengen. Deze druktechniek voor relatiegeschenken is heel nauwkeurig en kan gedetailleerde afdrukken met gedetailleerde kleurovergangen produceren. Bij Leoprinting gebruiken we tampondruk voor veel verschillende relatiegeschenken, zoals pennen, koffiebekers, waterflessen en standaard notitieboeken. Het belangrijkste verschil met zeefdruk, is dat bij zeefdruk met PMS-kleuren wordt gewerkt, terwijl bij tampondruk standaard kleuren worden gebruikt en vaak geen huisstijlkleuren kunnen worden bereikt. 

Tampondruk

Afbeelding: tampondruk


Lasergraveren

Laseren is een moderne manier van ambachtelijk graveren en een mag niet ontbreken in het rijtje met meest gebruikte druktechnieken voor relatiegeschenken. Hierbij wordt een laser gebruikt om inkt of toner op een oppervlak aan te brengen. Een van de belangrijkste voordelen van laserprinten is dat het snel en efficiënt zeer scherpe, heldere afdrukken produceert. Hierdoor is lasergravering geschikt voor het afdrukken van grote hoeveelheden documenten of materialen. Het nadeel is dat er beperkte kleuren gebruikt kunnen worden. Bij Leoprinting gebruiken we lasergraveren voor het personaliseren van metalen relatiegeschenken, zoals producten van aluminium en RVS. 

Lasergraveren

Afbeelding: lasergraveren

 

Tot slot

Of je nu op zoek bent naar unieke, hoogwaardige bedrukking of een snelle oplossing om relatiegeschenken te personaliseren, bij Leoprinting ben je aan het juiste adres. Wij helpen je graag met de beste oplossing om jouw logo of boodschap tot leven te brengen. Advies op maat nodig over de beste druktechniek voor jouw relatiegeschenk? Neem dan contact op met een van onze specialisten. We vertellen je alles over de meest gebruikte druktechnieken! Voor een resultaat dat gezien mag worden.  

 

 

 

ABONNEER OP DE LEOPRINTING BLOG

VOLG ONS