Wat is jouw favoriete kleur?

14/ 07/2017 Leoprinting Leoprinting

Een kleurige blog deze keer. Voordat je verder leest, graag eerst deze persoonlijke vraag beantwoorden: wat is je favoriete kleur?

Johannes Itten

Johannes Itten was een Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent. Hij is bekend geworden vanwege zijn theoretisch werk in verband met het Bauhaus en zijn kleurenleer.  De kleurencirkel van Itten is gebaseerd op verfprimairen en bevat twaalf kleuren. De primaire kleuren zijn: rood, geel en blauw. Een televisie- of beeldscherm maakt hier gebruik van: RGB (Red, Green, Blue). De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren, zijn oranje, groen en violet. De tertiaire kleuren ontstaan uit menging van een primaire en een secundaire kleur. Dit zijn geeloranje, roodoranje, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen.

In latere jaren werd echter duidelijk dat de primaire kleuren van Itten niet de werkelijke primaire kleuren zijn, maar deze slechts benaderen. Rood is bijvoorbeeld geen echte primaire kleur, maar het roze, paarsachtige magenta wel. Deze fout heeft tot gevolg dat met de primaire kleuren van Itten geen goed paars gemengd kan worden. Niettemin zijn de subjectieve kleurervaringen die Itten in zijn boek presenteert (bijvoorbeeld de zeven kleurcontrasten) nog steeds erkend als een zinvolle beschrijving.

Eén van de kleurcontrasten die nog steeds veelvuldig gebruikt wordt, is het complementair contrast. De primaire en de contrastkleur liggen tegenover elkaar in de cirkel. Zoek je versterking van een kleur, dan kan je gebruik maken van een contrastkleur. Gele bloemen in een blauw papiertje tonen bijvoorbeeld geler. Daarom doet een slager groene strookjes tussen het vlees in de koeling: het rode vlees ziet er hierdoor frisser uit.

kleurencirkel van Itten kleurencirkel van Itten

Kleur en gevoelens

Kleur werkt in op je gevoel, dat is bekend. Een kort overzichtje:

 • Blauw: oneindigheid, onschuld, melancholie, oprechtheid
 • Bruin: eenvoud, nederigheid, aarde, degelijkheid
 • Geel: licht, luchtig, beweeglijk, rationeel
 • Groen: hoop, rust, groei, leven, toekomst
 • Grijs: neutraal, geborgenheid, wijsheid, luxe, vrede
 • Magenta: vrolijk, opwindend, kalmte
 • Oranje: warmte, rijkdom, positief
 • Paars: ingetogenheid, koninklijkheid, sensualiteit, decadentie
 • Rood: liefde, hartstocht, moed, energie
 • Roze: liefde, blijdschap
 • Wit: vreugde, reinheid, blijdschap, liefde
 • Zwart: duisternis, dwaling, zonde, vormgeven

 kleur

Kleur en persoonlijkheid

Knaloranje of bescheiden blauw: wat is je favoriete kleur? Iedereen heeft een lievelingskleur. Deze kleur vertelt iets over je persoonlijkheid en elke kleur staat voor andere karaktereigenschappen. Wil je weten wat jouw lievelingskleur over jou zegt?

Groen
Als groen je favoriet is, ben je loyaal en goed voor anderen. Evenwichtig, netjes en nuchter, dat zijn je karaktertrekken. Wat je begint, maak je ook af. Groenliefhebbers hechten veel waarde aan eerlijkheid en openheid, kunnen goed luisteren en houden niet van ruzie maken, soms zijn ze overgevoelig. Een liefhebber van groen is rustig en bezonnen, en: succes is belangrijk!

Roze
Met je warme en vriendelijke karakter geef je iedereen een goed gevoel. Je bent er altijd voor je vrienden en je hoopt stiekem dat je daar iets voor terugkrijgt. Van je onzekerheid laat je niks merken, maar je bent niet snel tevreden en ziet altijd ruimte voor verbetering.

Blauw
Blauw is de meest populaire lievelingskleur. Als blauw jouw keuze is, ben je kalm en kom je soms zelfs wat koel over, maar toch ben je gevoelig. Ook ben je betrouwbaar en geduldig. Netjes, op orde en harmonieus, zo is jouw perfecte wereld. Trefwoorden die blauw typeren zijn: wilskracht, idealen, vertrouwen, onafhankelijkheid en behoefte aan zekerheid. Mensen bewonderen jou om je doorzettingskracht en zelfvertrouwen. Carrière is voor jouw belangrijk.

Geel
Heb je geel gekozen, dan ben je intelligent, creatief, vrolijk en optimistisch. Je laat anderen genieten. Je hecht veel waarde aan je vrijheid en daarom soms onverantwoordelijk. Nieuwsgierig zijn en beschikken over zelfvertrouwen zijn positieve eigenschappen. Kennis en leren zijn voor jou erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat liefhebbers van geel altijd rijk zijn aan ideeën.

Oranje
‘Oranje-mensen’ zijn extravert en gezellig en kunnen zich goed inleven in een ander. Je bent populair en houdt van het leven. Personen die van oranje houden zijn vaak erg vriendelijk en stralen vrolijkheid uit.

Paars
Hou je van paars, dan ben je artistiek en gevoelig. Woorden die paars typeren zijn: inspiratie, authentiek, intuïtief, vredelievend, passiviteit.

Rood
Jij motiveert iedereen vanwege je enthousiasme. Trefwoorden zijn: alles of niets, geestdrift, passie, kracht, motivatie, ambitie, vastberaden, grondig. Je hebt een sterk gevoelsleven, maar bent wel gesloten. Personen die rood als lievelingskleur hebben zijn vurig in de liefde en direct in hun liefdesuitingen. Daarnaast ben je actief en dynamisch.

Zwart
Slim, stijlvol en geheimzinnig is een korte omschrijving van jou. Personen die zwart als lievelingskleur hebben volgen vooral hun hoofd en veel minder hun hart.

Wit
Als wit je lievelingskleur is, hecht je veel waarde aan een vredige omgeving. Je bent netjes en precies. Je bent dol op veel ruimte om je heen, eenvoud, en alle deuren altijd openlaten. Je bent niet bang om jezelf te laten zien. Een bruid draagt van oorsprong wit als een teken van puurheid en onschuld. In ziekenhuizen dragen ze echter wit als een teken van hygiëne.