Zo maak je een drukbaar bestand

20/ 01/2017 Leoprinting Leoprinting

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan: hier een paar simpele regels om een goed drukbaar bestand te maken. U gebruikt Adobe InDesign voor als u een boek met een flink aantal pagina's wilt maken, Adobe Illustrator voor als u bijvoorbeeld een flyer of een folder wilt maken. Adobe Photoshop is eigenlijk niet zo geschikt om drukwerk te maken. Als het toch moet, dan kan het alleen in zwart-wit of in full colour. Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel drukwerk maken. Eventueel kan onze studio het namaken. Vreemd genoeg is dit vaak lastiger dan om van niets te beginnen.

safe-zone-diagram 3 mm afloop (bleed) en 5 mm veilige zone (safe zone)

Maak een bestand aan met 3 mm afloop rondom, dit randje wordt rondom eraf gesneden. Als u tekst binnen het snijformaat plaatst, houd dan 5 mm afstand van de rand (veiligheidsmarge). Tijdens het snijden bewegen de blaadjes altijd een beetje, het valt dan minder op dan als het bijv. 1 mm van het randje staat.

papier snijmachine papier snijmachine

Plaatst u items aflopend, dus op het randje, dan moet u dus gebruik maken van de 3 mm. afloop, het randje wat wij eraf snijden (schoon snijden). Dit ook omdat de blaadjes tijdens het snijden een beetje bewegen en wij dus niet exact op het randje kunnen snijden. Zorg dat u gelijk in CYMK (druk kleuren) mode start en niet in RGB (televisie of monitor kleuren). Anders komt u later bij het omzetten in de problemen met zwart wat dan uit meerdere kleuren is opgebouwd.

CYMK raster CYMK raster

CYMK kleuren versus RGB CYMK kleuren versus RGB

Pantone kleuren is het meest gebruikt als u max. 3 kleuren laat drukken. Er zijn Pantone U kleuren, het meest geschikt voor Uncoated papier zoals Memo's en schrijfblokken. Pantone C kleuren zijn het meest geschikt voor Coated (gestreken) papier. Het zijn verschillende recepten kleurpigment welke het optimale resultaat leveren. Oranje, paars, violet, ultramarijn en turquoise zijn de zwakste kleuren om in CYMK te drukken. Een PMS kleur geeft dan écht het mooiste resultaat.

Pantone kleuren Pantone kleuren

Heel belangrijk in Illustrator is dat u een geïmporteerde illustratie niet "linkt of koppelt" Dus niet aankruisen! De Illustratie wordt dan in het document geïntegreerd. Anders moet u namelijk de geplaatste Illustratie er apart bij leveren.

Plaatsen van Illustraties: niet koppelen! Plaatsen van Illustraties: niet koppelen!

Foto's levert u in CYMK mode op ± 300dpi. Niet lager dan 225 dpi om nog de kwaliteit te behouden. Dit is dus de resolutie op 100% formaat van het geplaatste bestand. Een foto van 200 dpi mag u best kleiner maken maar beter niet vergroten! Over het algemeen zijn foto's van websites niet bruikbaar in een drukwerk bestand.resolutieBewaar het bestand met 'getypte' tekst en maak een versie in letter omtrekken en stuur deze naar ons. Wij hebben misschien niet alle letters en kunnen dan technisch niets meer aanpassen wat lastig is bij een korte deadline...

convert-fonts-outlines Getypte tekst versus in outlines / contouren

We zien best vaak: speel- en taalvouten in je teksten. ;-) Daarom deze tip van ons: laat je teksten eens door iemand anders lezen. En lees je ontwerp altijd even hardop van het papier voor je het uploadt. Helpt echt! Het handigst is om een PDF te maken dan wel te exporteren, deze kan iedereen openen en is ook technisch perfect om te drukken.

Adobe-PDF-Logo Adobe-PDF-Logo

Ik raad altijd aan om een drukbaar bestand uit te printen en een model te maken. Pas dan heeft u een goede indruk hoe het eindresultaat zal worden. U kan een bestand mailen tot 10 megabyte, is het groter, gebruik dan WeTransfer.com een gratis dienst voor het versturen van grote bestanden.

Heeft u nog altijd vragen, bel ons op of stuur een e-mail en wij helpen u op weg!